La fel ca in fiecare inceput de an, multe companii se uita la site-urile lor si simt ca ar trebui sa faca niste schimbari. Tehnologia evolueaza accelerat si trebuie sa stii raspunsul la urmatoarea intrebare: ce schimbari de design sunt necesare  pentru a pastra site-ul tau proaspat ? Afla care sunt mai noi tendinte in web design si cum le poti implementa pe website-ul tau pentru a avea parte de utilizatori satisfacuti si mai multe vanzari

Un site convingator care furnizeaza o experienta placuta utilizatorilor conduce la un interes mai mare din partea acestora. Acest lucru duce la mai mult timp petrecut de utilizatori pe paginile tale, ducandu-ti site-ul in topul cautarilor. Daca doresti sa imbratisezi noile tendintele anului 2018 sau pur si simplu vrei sa-ti pastrezi site-ul proaspat, iti vom pune brandul in valoare asa cum merita. Consultanta este gratuita iar noi suntem convinsi ca vei face alegerea corecta!  Fie ca este vorba de un design custom sau de o platforma open source, suntem siguri ca ne vom ridica la asteptarile tale.

Mai jos, voi prezenta top 5 tendinte de design pentru anul 2018.

1.Animatiile.

Majoritatea site-urilor de success folosesc animatii moderne si atragatoare vizual. Acestea capata popularitate pe zi ce trece.

In ultimul timp au aparut si diverse inovatii, care fac ca animatiile sa necesite o putere de procesare mai mica si o incarcare mult mai rapida.

Un astfel de efect folosit foarte mult in ultima perioada este “particle backgrounds”, care consta in implementarea unui cod Javascript intr-un template HTML5. Spre deosebire de fundalul complet animat al trecutului, aceste efecte usoare pot adauga dinamism si pot starni interesul oamenilor pentru pagina web. Bine executate, aceste animatii pot oferi credibilitate brandului tau.

Animatiile mai mici din zonele de interes vor atrage o atentie deosebita si pot explica ceva mult mai rapid lucrurile decat un paragraf de text sau un video complet. De exemplu, o animatie ar putea afisa asamblarea produsului, ceva plin de umor in timp ce pagina se incarca sau se poate integra in moduri creative in timpul derularii paginilor. Iata un exemplu: 

2. Fonturi mari si spatiu gol

De obicei, oamenii se tem de spatiul gol in orice tip de design, chiar daca, in unele cazuri este chiar indicat. Conceptia conform careia fiecare bucata de continut trebuie sa se incadreze in spatiul incarcat pe ecran este una eronata.

Continutul pe care il vedem înainte de derulare a pierdut o mare parte din importanta datorita tehnologiei moderne. Paginile  din ziua de azi se incarca in decursul a cateva secunde. Asta inseamna ca vizitatorii pot fi tentati sa deruleze in jos, mai ales daca vad intr-un spatiu prea mic, un cumul foarte mare de informatii. De aceea, fonturile mari, izbitoare si spatiile goale pot creea atractivitate vizuala si pot preveni aglomerarea informatiilor, iar un font personalizat poate face site-ul tau mult mai atragator.

3. Optimizarea pentru dispozitivele mobile.

Acesta nu este un trend, este un lucru care trebuie facut inca de la contractarea unei agentii pentru serviciile de creare site web, dar ne face placere sa il mentionam de fiecare data. Inca de la finalul anului 2016, Google a mentionat despre acest lucru : Mobile first indexing. Cu trecerea fiecarui an, se pune din ce in ce mai mult accent pe optimizarea website-urilor pentru dispozitivele mobile. Tot mai multi oameni folosesc acest tip de dispozitive pentru a naviga pe internet, in defavoarea calculatoarelor. Multe companii proiecteaza site-uri care sa functioneze cel mai bine pe dispozitive mobile, dupa care-l scaleaza pentru a se potrivi si unui desktop. 

Avand in vedere aceste lucruri, optimizarea mobila ar trebui sa aiba o importanta majora pentru fiecare web designer.

4. Culorile.

In ultimul timp, multe site-uri au inceput sa utilizeze gradienti de culoare . La urma urmei, intr-o lume a design-ului mobil, aceasta practica este una cat se poate de naturala.

Acum cativa ani, doar o mana de culori erau considerate “web safe”. Pe cand acum, proiectantii indrazneti au acces la un intreg spectru de culori, facand site-urile atragatoare pentru vizitatori, respectiv clienti. Cand vine vorba de aspectul unei pagini, fiecare amanunt conteaza, iar acesta este cu siguranta foarte important.

gradientii de culoare in web design

5. Asimetria.

Cea mai interesanta tendinta din anul 2018 pare a fi utilizarea libera a asimetriei. Aspectul asimetric al paginilor permit prezentarea neconventionala a continutului si imaginilor.

Ele pot atrage atentia asupra punctelor de interes intr-un mod in care structurile traditionale nu pot. O coloana inclinata de text ar putea atrage atenția asupra unei imagini sau a unei parti importante de continut, fortand vizitatorul sa o observe.

Dincolo de aspectul propriu al conținutului, asimetria se va regasi și în alte elemente ale designului. Aceasta poate avea forma unor fundaluri cu gradienti distribuite neuniform, utilizarea creativa a umbrelor si a altor  elementelor vizuale. In timp ce simetria poate fi frumoasa, ea ne-a saturat conștiinta colectiva atat de bine încat nu mai este interesanta. Modelele asimetrice, cu toate acestea, ne pot provoca sa observem cu adevarat ceea ce are site-ul de spus.

asimetrie in web design