Site de prezentare one page: avantaje si dezavantaje pentru optimizarea SEO

 

Daca lucrezi in domeniul SEO sau in cel al dezvoltarii web (sau daca iti doresti un site web pentru propria afacere) ai auzit probabil de termenul “one-page website”.

Pur si simplu, acestea sunt site-urile compuse dintr-o singura pagina HTML, iar toate sectiunile necesare stau pe aceeasi pagina. Ca orice alt site, site-urile cu o singura pagina au, in general, un menu-bar in partea de sus. Cu toate acestea, in loc sa incarci continut nou pe pagini noi, acest meniu pur si simplu deruleaza o singura pagina in sus sau in jos, navigand utilizatorul intr-o anumita sectiune de continut.

Website-urile one page sunt la moda si arata extravagant. De aceea, din ce in ce mai multe companii (poti gasi exemple in orice industrie, de la comertul electronic la agentii de web design sau restaurante locale) le aleg pe acestea, in detrimentul celor care au in componenta mai multe pagini elaborate. Cu toate acestea, pe langa numeroase beneficii, acestea au de asemenea dezavantaje, optimizarea SEO a acestora fiind cel mai mare.

creare site web

Deci, ar trebui sa alegi un site web care are in componenta o singura pagina pentru o afacere? Si cum poti face un website de acest fel sa fie cat mai productiv din punct de vedere SEO? Mai jos, voi incerca sa raspund la intrebarile tale.

Cuprins:

Pasul 1. Decide daca alegerea unui one page website este bun pentru afacerea ta.

Pasul 2. Crearea site-ului tau one page

Pasul 3. Implementarea analizei

Pasul 1. Decide daca un one page website este bun pentru afacerea ta.

Prima si cea mai importanta intrebare este: " One page website bun pentru SEO". Un raspuns scurt este ca nu.

Oricat de mult vei incerca, cu o singura pagina nu vei putea aduce mult trafic de cautare. Pur si simplu pentru ca nu vei avea continut suficient pentru a viza o gama larga de cuvinte cheie si subiecte. Astfel, daca speri ca Google va fi sursa esentiala de clienti noi pentru afacere, un site web pe o singura pagina ar putea fi cea mai mare greseala. Si daca ai deja un site one-page, ar fi mai bine sa il schimbi cu un site mai mare cu mai multe pagini. In acest sens te putem ajuta noi, cu site-uri web complexe, realizate de la 0 folosind cod HTML, CSS, PHP si Java. Nu lucram pe platforme predefinite, iar creatiile noastre sunt optimizate SEO full on-page, cat si optimizate pentru orice tip de dispozitiv: smartphone, tableta si Smart Tv.

Cu toate acestea, diferitele intreprinderi au nevoi diferite. Iar la un anumit moment, s-ar putea sa nu ai resurse si planuri strategice pentru a lansa o campanie SEO care sa aduca rezultate concrete. Daca obiectivul SEO este acela de a fi usor de gasit atunci cand utilizatorii cauta brandul tau (plus cateva cuvinte cheie mai importante, cu dificultate redusa), crearea site-ului cu o singura pagina ar putea fi o solutie de luat in calcul, insa nu va asteptati la rezultate deosebite.

promovare SEO

Iar daca in ceea ce priveste SEO, situatia ta actuala se potriveste cu cel de-al doilea scenariu, am cateva sfaturi care cu siguranta iti vor fi de ajutor. 

1. Site-urile cu o singura pagina sunt mai ieftine si mai rapide

Cu o multime de generatoare dinamice (cum ar fi Wix, Strikingly , IM Creator) si numerosi furnizori de sabloane , crearea site-ului DIY pe o singura pagina a devenit foarte usoara. Iar in cazul in care angajezi o agentie, construirea unui site de o pagina va fi mai putin costisitoare.

2. Site-urile web pe o singura pagina ofera o experienta mai buna pentru utilizatorii de pe mobil.

In primul rand, site-urile cu o singura pagina sunt usor de adaptat la dispozitivele mobile, deoarece design-ul acestora va ramane in mare parte acelasi (nu exista nicio structura complicata de navigare pentru mobil). Mai mult, cele mai multe sabloane de o pagina sunt responsive, si, de obicei, arata la fel de bine pe smartphone-uri si tablete ca si pe desktop.

In al doilea rand, snavigarea pe dispozitivele mobile castiga in detrimentul clicului. Cu ecrane mai mici care fac miscarea de derulare foarte naturala, oamenii prefera sa deruleze in loc sa faca clic pe link-uri si sa astepte continutul sa apara.

3. Site-urile cu o singura pagina au potentialul unor rate de conversie mai mari.

Cu un site web one-page, navigarea devine, de obicei, mai simpla. Si din moment ce toate fazele canalului de conversie sunt asamblate intr-un singur loc, pe o singura pagina, procesul de conversie este mai eficient.

Nu suna asa de rau, nu? Mai jos va voi prezenta niste informatii utile cu privire la optimizarea site-ului dumneavoastra.

Pasul 2. Cum faci site-ul tau one page SEO-friendly?

In primul rand, care sunt sfaturile si trucurile pentru optimizare? Nu este surprinzator ca procesul va consta in mare masura in aceiasi pasi ca intotdeauna. Cu toate acestea, exista si lucruri schimbate.

1. Planificarea si organiszarea cuvintelor cheie

Daca lucrezi in SEO de ceva timp, nu este nevoie de mine sa explic cat de importanta este cercetarea cuvintelor cheie atunci cand te ocupi de un site mare.

La prima vedere, crezi ca nu este nimic de cercetat si nu ar trebui sa acordam o foarte mare importanta cuvintelor cheie cand vine vorba de o singura pagina. Gandeste-te de 2 ori. Daca vrei un traffic SEO cat mai mare, trebuie sa iei in calcul urmatoarele sfaturi:

- Cercetati cuvintele cheie importante foarte bine.

Cu un site web pe o singura pagina, nu exista aproape nicio sansa sa primesti trafic de cautare din cuvinte cheie lungi. Si nu vei putea sa potrivesti toate cuvintele cheie relevante in continutul tau limitat. Va trebui sa alegi cele mai bune cuvinte cheie, deoarece nu vei putea folosi toate cuvintele cheie pe care le doresti.

- Grupeaza cuvintele cheie tematic si grupeaza-le in sectiunile de continut.

Nu este un secret ca in epoca RankBrain si cautarea semantica, in SEO, nu este vorba despre cuvinte cheie, ci despre relevanta. Cu cat pagina ta este mai relevanta la interogarea unui cautator, cu atat mai mult sansele de succes devin mai mari.

Dar ... Este foarte probabil ca acele cuvinte cheie pe care le-ai ales pentru afacerea ta sa varieze pe diverse teme. Unele sunt pentru planurile de tarifare, unele sunt pentru diferite servicii si tipuri de produse, unele sunt pentru locatia ta. Amestecarea tuturor acestor teme diferite face ca continutul tau sa nu fie relevant pentru niciunul dintre ele. 

Cu un site web cu mai multe pagini, pur si simplu, vei imparti acele grupuri de cuvinte cheie intre pagini - luxul pe care nu-l aveti cu o singura pagina. Totusi, ceea ce poti face este sa creezi sectiuni de continut clare si distincte, fiecare avand un anumit scop si relevanta pentru un anumit grup semantic al cuvintelor tale cheie.

2. Structurarea si optimizarea continutului

Acum ca ai definit un set adecvat de cuvinte cheie pentru fiecare sectiune a site-ului tau, trebuie sa divizam aceste sectiuni si sa le optimizam.

- Separam sectiunile de continut cu <"div">

Cea mai buna modalitate de a separa si clasifica fiecare sectiune pe un site de o pagina este prin separarea clara a acestora. Daca nu esti sigur ce este <"div"> , poti sa te consulti cu dezvoltatorul/programatorul tau web despre acest lucru. 

- Creaza o eticheta H1 pentru fiecare sectiune.

Surprinzator? Intr-adevar. In mod normal, este recomandat sa utilizezi un singur H1 pe fiecare pagina a site-ului tau.

Cu toate acestea, in cazul unei singure pagini, incercam sa imitam un numar de pagini dintr-un document HTML. Deci, mai multe tag-uri H1 pot indica o separare in continut.

- Optimizeaza fiecare sectiune a website-ului pentru cuvintele cheie alese

Sa revenim la cuvintele cheie alese pentru fiecare sectiune. Ai grija sa le incluzi in meta-taguri, in alt-tagul imaginilor si continut.

- Optimizeaza viteza de incarcare

Pasul 3. Implementarea Google Analytics

O alta trasatura specifica a site-urilor de o singura pagina pe care trebuie sa le cunosti este analiza.

Este mult mai greu de analizat performanta unui site web one page decat cea a unui site cu mai multe pagini. La cel cu mai multe pagini, poti sa te uiti la afisarile paginii si conversii pentru a afla ce functioneaza si ce nu. Cu un website one page (cu o configuratie standard a contului tau Google Analytics), toate afisarile de pagina vor fi calculate ca fiind refacute.

De asemenea, solutia aici este de a configura Google Analytics pentru a urmari fragmentele de adrese URL (site-ul tau # sectiunea-unu) ca afisari de pagina.

creare site web one page

Mai jos, voi face o scurta sinteza a sfaturilor oferite de mine in acest articol, care sper eu sa va fie de ajutor:

Desi un site de prezentare cu o singura pagina nu e ideal pentru fiecare afacere, este posibil fie in continuare potrivit atat pentru tine, cat si pentru scopurile tale de afaceri. Lucrul pe care trebuie sa-l ti minte aici este ca vei avea nevoie de un efort pentru a-l face “SEO-friendly”. Cum am precizat mai sus, aceste tipuri de site-uri au atat avantaje, cat si dezavantaje , in cazul afacerii dumneavoastra, exploatarea avantajelor poate face diferenta.